Social-media-loos

on

Vorige maand besloot ik om een maand lang geen social-media te gebruiken. Dat betekende dus dat ik geen Instagram, Facebook, Snapchat of Twitter ging gebruiken. Iedere oudere persoon zei meteen: “oh dat kan ik best, zo gedaan” maar dat is voor ons jonge mensen toch nog best lastig. Dit komt vooral omdat wij ermee opgegroeid zijn.

Een gemiddeld persoon kijkt 80 keer per dag op zijn mobiel. Natuurlijk verschilt dit heel erg per persoon, maar dit is een gemiddelde. 80 keer per dag keer 2 minuten is dus 160 minuten die je sowieso op je mobiel zit. Dat is bijna 3 uur. 3 uur die je ook had kunnen besteden aan het lezen van een interessant boek, artikel of een grappig katten filmpje op YouTube.

Eind januari begon ik mijn anti-social uitdaging, samen met mijn moeder. We hadden beiden niet meer de apps op onze telefoon staan en we mochten ook niet via de webpagina Facebook bezoeken.

Dag 1.
Wat een dag. Dag 1 was zwaar omdat ik mij toen pas realiseerde hoeveel ik wel niet eindeloos zat te scrollen op Facebook. Die dag heb ik ook een boek gekocht: “The Project to Happiness” meer over in een ander blog.

Eerste rit in de metro naar school erg verveeld en zinloos gescrolled in me telefoon. Tijdens mijn eerste schooldag heb ik mijzelf er meermaals op betrapt om mijn telefoon te pakken. En nu weet ik niet of ik dat doe omdat ik mijn mede klasgenoten het zie doen of omdat ik gewoon echt verslaafd bent. Dani 1 – Social Media 0.

Dag 2.
In de ochtend meteen opgestaan. Geen FB, Insta of Snap bekeken en het was nog een productieve dag ook. Ik heb wat dingen uitgezocht voor een bedrijf en heb 1 keer per ongeluk op twitter gezeten voor een compliment bij CoolBlue en de tweede keer voor informatie over een bedrijf. Beiden keren onbewust en binnen enkele seconden weer verlaten.

Dag 3.
Ziek. Ik was serieus ziek voor 4 dagen en iedereen was aan het werk waardoor ik mij kapot verveelde. Het was dus best zwaar maar ook die 4 dagen heb ik overleefd.

Week 2.
De dagen na het ziek zijn gingen nog best gemakkelijk. Ik had namelijk al jarenlang mijn notificaties uitstaan voor Facebook, Instagram en Snapchat. Dus eigenlijk merkte ik het pas zodra ik mijn telefoon pakte om te gaan scrollen.

De weken erna gingen best gemakkelijk. Ik heb uiteindelijk maar 1 keer op Facebook iets gepost over een klacht bij Transavia en verder heb ik Facebook niet meer aangeraakt. Het was op een gegeven moment wel grappig want ik wist gewoon helemaal niet waar mensen het over hadden en dat kwam allemaal doordat ik Facebook niet meer gebruikte.

In de vier weken zonder Social-Media heb ik twee boeken gelezen en eindeloos veel interessante artikelen gelezen.

Op dit moment heb ik wel weer de Instagram en Snapchat app maar geen Facebook. Facebook blijft toch heel erg nep, we plaatsen namelijk alleen hoe grandioos ons leven is.

Probeer het ook eens, is echt heerlijk.

https://www.instagram.com/p/Bf24WFehneL/